“TORNAR ALS REMEIS DE SEMPRE” AL PROGRAMA “TOT ES MOU” DE TV3

Fra Valentí Serra va preparar una tisana depurativa i tonificant en directe

El passat dia 31 d’agost, Fra Valentí Serra va ser un dels convidats del programa “Tot es mou” de TV3, conduit per Helena Garcia Melero

Fra Valentí Serra va ser convidat al programa “Tot es mou” per presentar la 4a edició, revisada i ampliada, del seu llibre Tornar als Remeis de Sempre (núm. 4 de la Col·lecció l’Ermità). Durant l’entrevista que li va realitzat el meteoròleg Eloi Cordomí, fra Valentí Serra va anar preparant un tisana depurativa i tonificant, semblant al que se’n deia l’elixir de la llarga vida, que li serví per explicar les propietats d’algunes herbes beneficioses per a tenir bona salut i millorar-la. També va comentar com la tradició franciscana ensenyava als estaments populars a identificar-les i conèixer-les.

En el cas de les conegudes com a herbes santes, Fra Valentí Serra explicà que aquestes són l’equivalent a les herbes oficinals dels antics apotecaris. Quan una herba tenia unes virtuts més poderoses i eficaces, es posava sota l’advocacia d’algun sant. Va posar com a exemple el pericó vermell, també anomenada herba de Santa Margarida (centaura menor), que se solia collir el 20 de juliol, festa de Santa Margarida, que és quan comença la intensitat de l’estiu i les herbes tenen més vigor. Com diu l’adagi:

Santa Margarida encén el foc (20 de juliol)

i Sant Benet l’apaga (20 d’agost)


“Les herbes remeieres no són tan directes i tan eficaces com una pastilla o píndola.
Però si un les sap conèixer i aplicar amb mesura i les sap prendre,
li serà més beneficiós i rarament li farà una contraindicació perquè no hi ha química”.
Vídeo de la intervenció de fra Valentí Serra a “Tot es mou” (31/8/2021)