“Pa de flequer” un llibre per celebrar el Dia Mundial del Pa – 16 d’octubre

Des del 2006, i a iniciativa del Gremi de Flequers de la Província de Barcelona, que el 16 d’octubre se celebra el Dia Mundial del Pa, una jornada dedicada a un dels aliments més antics, bàsics i esencials que existeixen, de presència contundent a la nostra dieta mediterrània.

La Unió Internacional de la Fleca i de la Fleca-Pastisseria (UIBC, sigles en francès) és l’entitat encarregada de coodinar aquesta diada, actualment molt consolidada. Flequeres i flequers d’arreu del món aprofiten aquest dia per promocionar el consum com a producte saludable i de proximitat. Se celebren xerrades, demostracions,… A Barcelona se celebrarà la segona edició del congrés Barcelona Kapital Pa.

“Pa de flequer” un llibre per descobrir curiositats i tradicions al voltant del pa

A Catalunya, el pa és un dels aliments més populars i estimats, amb innombrables varietats repartides arreu del territori: des del popular pa de pagès al llonguet, el pa de crostons, el viena,… D’aquesta gran riquesa de pans així com d’antigues tradicions, creences i rituals relacionats amb pa i la seva elaboració parla el llibre Pa de flequer. La cultura d’un aliment bàsic (Col·lecció Ermità núm. 9).

En el cas de l’elaboració del pa, trobarem curiositats com les referides a la primera fornada, que es feia amb el blat de la primer collita:

  • La primera fornada se celebrava amb danses, com la “dansa del pa” o la “dansa del forner”.
  • També per la primera fornada es feien pans especials, com el pa de corona que simbolitzava el sol.
  • El primer pa es coïa amb llenya d’alzina perquè el daurava millor i li donava un gust millor. S’evitava la llenya de pi, ja que es creia que el fum de la resina li donava mal gust i sortia bastard.
  • Les famílies sempre destinaven un pa de la primera fornada a un captaire o gent necessitada.

A banda de descobrir-nos aspectes del pa des d’un punt de vista cultural i tradicional, els autors de Pa de flequer, Joaquim Sañé i Jacint Torrents, també parlen dels diferents oficis relacionats amb l’elaboració del pa, des del pagès que conrea el blat al moliner i al flequer.

“Pa de flequer” està editat gràcies a la col·laboració del Gremi de Flequers de la Província de Barcelona i prologat pel reconegut Jordi Morera, mestre forner de la fleca L’Espiga d’Or de Vilanova i la Geltrú.

Barcelona acull el Barcelona Kapital Pa

Coinicidint amb el Dia Mundial del Pa, Barcelona acull la segona edició del Congrés Internacional BARCELONA KAPITAL PA, memorial Eduard Crespo, qui va ser forner emblemàtic de la Fleca Balmes de Barcelona i creador del popular “Pa de Sant Jordi”. El congrés se celebrarà els dies 15, 16 i 17 d’octubre de 2021 al hall de l’antiga Estació del Nord de Barcelona.

El congrés està dedicat exclusivament a professionals del pa i la pastisseria i preten fomentar l’intercanvi de coneixements sobre els diferents tipus d’elaboracions. Un encontre solidari perquè tots els productes elaborats es lliuraran a diferents menjadors socials de la ciutat.

Diumenge 17 d’octubre, el congrés oferirà una degustació popular de diferents tipus d’elaboracions de forn a l’esplanada exterior de l’estació. També es farà una exhibició de grans barres de pa, immenses ensaïmades així com de magdalenes i croissants.