PREMI BEST 2021 a EDICIONS MORERA

L’Agrupació del Bestiari Festiu i Popular de Catalunya concedeix el PREMI BEST 2021 a la Iniciativa Empresarial a EDICIONS MORERA

Mateu Tres i Norbert Tomàs

El jurat ha guardonat Edicions Morera per la seva especialització en el camp de la cultura popular, posant en valor la passió, el rigor i la meticulositat que transmet en les seves publicacions.

El dissabte 27 de novembre, Tortosa, que aquest 2021 és Capital de la Cultura Catalana, va acollir la celebració de la vuitena edició del Festivitas Bestiarum i de la gala de lliurament dels Premis Best, activitats organitzades per l’Agrupació del Bestiari Festiu i Popular de Catalunya.

Més de 350 persones de deu colles de bestiari de la província de Tarragona i del País Valencià, s’han aplegat a la capital del Baix Ebre per participar aquesta nova edició del Festivitas Bestiorum, amb activitats com la plantada i desfilada de dracs i bèsties celebrada al matí, i el concurs d’enceses que s’ha fet a la tarda a l’explanada del recinte firal. Unes espectaculars batalles entre bèsties de foc que han captivat al públic assistent.

També s’ha presentat a Tortosa el llibre ‘Retrobestiari’, en un acte celebrat a la Biblioteca Marcel·lí Domingo.

Els Premis BEST del 2021 fan un reconeixement a l’equitat, la resiliència i la divulgació de la cultura popular

Elisenda Carod

Aquesta nova edició dels Premis BEST ha volgut reivindicar dues coses. Primer, que hi ha d’haver més igualtat entre dones i homes en l’àmbit de la cultura popular. Segon: demostrar que el sector del bestiari festiu s’està recuperant de la pandèmia i que cada cop hi ha més activitat als carrers i places.

La gala, celebrada a l’Auditori del Museu de Tortosa, ha estat conduïda per la guionista i humorista Elisenda Carod, en un acte que ha tingut l’humor com a fil conductor. Paralel·lament al lliurament de premis, durant la gala s’han fet connexions en directe amb les ciutats del Vendrell, Solsona i Igualada. Aquesta darrera acollirà la gala dels premis de l’any vinent. Un moment especial ha estat quan s’ha passat el testimoni al nou ambaixador del bestiari festiu, l’estudiós de la cultura popular Jordi Cubillos.

Cinc reconeixements a la societat

Com a novetat d’aquest any, el premi a un personatge públic no s’ha entregat a una sola persona, sinó a una dona i a un home. Així ho ha explicat Mercè Ayora, vicepresidenta econòmica de l’Agrupació del Bestiari, que ha remarcat que en edicions passades havien guanyat majoritàriament homes. “Amb aquesta mesura, que és més justa, tenim paritat i les dones no es queden sense premi”, remarca.

Així doncs, per la seva incombustible dedicació a l’àmbit de les catifes i la seva internacionalització, el jurat ha decidit atorgar el Premi BEST a la Sra. Vicenta Pallarès. L’altre Premi BEST ha estat per Amadeu Carbó, en reconeixement a la seva altruista i revolucionària trajectòria en el camp del folklore i les tradicions.

El guardó a la iniciativa de comunicació l’ha rebut Vilaweb, per la seva voluntat d’informar en llengua catalana i la seva sensibilitat per a divulgar i informar sobre la cultura popular.

Com ja s’ha esmentat, el reconeixement a una iniciativa empresarial ha estat per Edicions Morera, especialitzada edicions en l’àmbit de la cultura popular. El jurat ha volgut posar en valor la passió, el rigor i la meticulositat que transmet en les seves publicacions.

Finalment, el Premi BEST a l’Associacionisme cultural ha estat pel Casal del Conflent, per la seva tasca de promocionar i divulgar la llengua i la cultura tradicional catalana al bressol del Canigó.

Amadeu Carbó, Norbert Tomàs i Jordi Cubillos

Candidatures amb molta qualitat

Els premis a les entitats federades s’han fet esperar una mica més i han arribat amb molta expectació. Aquest any s’han presentat un total de deu candidatures, d’entre les quals han quedat tres finalistes i tres premiats.

El primer premi l’ha rebut l’Associació Amics de Montornès de la Pobla de Montornès, per l’estrena d’un curtmetratge i la presentació de la nova bèstia del seguici popular, el Gall de la Pobla. El segon premi ha recaigut en l’associació Botafocs de Castelló de la Plana, per la celebració de Sant Antoni i la Trobada de Bestiari Domèstic. Finalment, el tercer premi ha estat per la Colla Gegantera La Patufa de Llinars del Vallès per la festa “10 anys de Cultura, Festa i Tradició”.

El jurat d’enguany, a més, ha considerat que els actes que han fet les entitats al llarg del 2021 han estat molt treballats, motiu pel qual també ha volgut mencionar tres associacions finalistes. Aquest és el cas de l’Associació Cultural l’Empelt de Sant Climent de Llobregat, per l’estrena de la Porca i l’exposició “Catalunya, país de bèsties”; per l’Associació per les tradicions populars catalanes “El Serpent de Manlleu” pel 15è aniversari de la Festa del Serpent; i finalment per l’entitat Drac, Diables i Gegants de La Sagrera de Barcelona per l’activitat “La Llegenda del Drac Volador de la Sagrera”.

Premi als Amics de Montornès

La importància de reconnectar amb els associats

El president de l’Agrupació del Bestiari, Mateu Tres, explica que aquesta temporada ha acabat molt millor del que havia començat i que si bé la pandèmia no ha permès recuperar al 100% la normalitat, com a mínim “s’ha pogut recuperar la cultura a les places i als carrers”.

Tres aprofita un moment com aquest per encoratjar les entitats i reconèixer tot l’esforç que han fet per ser resilients en aquesta pandèmia. “M’agradaria fer una crida a la mobilització, necessitem que la gent torni a implicar-se a les entitats, als projectes culturals, i això és feina de tots”, afegeix.