Joc de la morra

Quina morra!

Cinquè títol de la Col.lecció l’Ermità

QUINA MORRA! El joc d’estratègia per als nous pirates

A les llibreries a partir de març de 2018

Què s’hi jugaven a la morra els pirates? / Per què cal tenir velocitat, reflexes i estratègia? / Per què Ciceró tenia en alta consideració la morra? / D’on prové la paraula camorra? /  Com va arribar la morra a Amèrica? / Per què és tan popular a Sant Carles de la Ràpita?

06quina morra

Acaba de sortir a la venda Quina Morra!, el cinquè títol de la Col·lecció l’Ermità, un llibre que ens descobreix la morra, un joc d’estratègia que es juga amb les mans i que consisteix en endevinar el número que sumen els dits mostrats per dos adversaris.

Egipcis i grecs, mariners, pirates i pastors, tenien la morra com un dels seus jocs predilectes, tant per passar l’estona com per arreglar tractes i negocis. Un joc mil·lenari que va viatjar per tot el Mediterrani i que a Catalunya va arrelar amb força entre els pescadors de les Terres de l’Ebre. Allà ha perviscut a localitats com Sant Carles de la Ràpita, on ha revifat gràcies a l’associació Morràpita, que amb veritable entusiasme es dedica a transmetre i difondre l’herència d’aquest joc singular i identitari.

Amb pròleg del reconegut folklorista Amadeu Carbó, Quina Morra! explica, de la mà de Rafa Balagué (membre de Morràpita), els orígens del joc, la seva història i la recuperació actual. I com no, ens dóna totes les claus per jugar-hi. A més a més, a través de cinc relats plens d’imaginació del jove escriptor rapitenc David G. Caballero, el lector podrà reviure on, qui i com es jugava a la morra en diferents èpoques del passat.

Tots els textos del llibre estan acompanyats per suggeridors dibuixos de l’il·lustrador Ferro així com per imatges històriques i descriptives que ens ajudaran a entendre millor com es juga a aquest joc, senzill i apassionant.

Continguts
Quina morra! s’estructura en cinc apartats:

  • Introducció sobre la història i la recent recuperació del joc de la morra. Explicació de la dinàmica del joc.
  • Cinc relats que situen la morra a diferents èpoques.
  • Imatges històriques i descriptives sobre el joc.
  • Glossari amb l’explicació de moltes paraules relatives al joc de la morra.
  • Bibliografia i cibergrafia.

Els autors
Rafa Balagué Baila (Sant Carles de la Ràpita – Montsià, 1978) és dissenyador gràfic, regidor d’Identitat i Joventut a l’ajuntament del seu poble i tresorer de la Federació Catalana de Jocs Tradicionals. Compagina la seva feina amb la investigació i difusió del joc tradicional de la morra a través de l’associació Morràpita.

David González Caballero (Garcia – Tarragona, 1992) és mestre de Primària i guionista. Viu actualment a Barcelona on compagina la seva feina docent, entre altres coses, amb l’escriptura de narrativa curta, a la qual porta dedicant-se des dels 11 anys. Ha obtingut més de 80 premis entre els que cal destacar el Llavor de Lletres de Freixenet i dos cops l’Emili Mira de la Universitat de Barcelona.

Pau Ferrando (Sant Carles de la Ràpita – Montsià, 1992) és graduat en Belles Arts per la Universitat de Barcelona. Actualment compagina la il·lustració i el còmic amb l’autoedició dels mateixos. Nimio (2015-2017), escollit com millor fanzine al Saló Internacional del Còmic de Barcelona l’any 2016, destaca com un dels seus últims treballs.