Per Sant Galderic, patró dels pagesos -16 d’octubre- surt el nou Calendari l’Ermità 2020
Per Sant Galderic, patró dels pagesos, ja es podrá trobar el Calendari de l’Ermità 2020 a les llibreries, papereries i quioscs.
Com cada any, el Calendari de l’Ermità (en les seves dues versions en català i castellà) estarà als punts de venda habituals (quioscs, llibreries i papereries) a partir de la diada de Sant Galderic, patró dels pagesos, el 16 d’octubre.
Una feina meticulosa, amb milers de dades a contrastar, que requereix molts mesos d’antel·lació
Quan ens queden quatre mesos per acabar l’any i encara no pensem en les festes de Nadal, el Calendari de l’Ermità ja porta temps elaborant-se i ara està en la seva fase final d’impressió. Us anunciem alguns dels nous continguts:
- Una selecció de refranys feta pel Senyor Marcel·lí Virgili referits a l’allargament i escurçament astronòmic del dia i la nit segons el mes de l’any en què ens trobem.
- L’astrònom Antonio Bernal ens adverteix com ben aviat tindrem ocasió d’una bona observació del planeta Mart.
- L’antropòleg Jacint Torrents ens parla dels inicis de l’elaboració del pa i de la importància d’aquest aliment bàsic, en un preludi del que serà l’aparició immediata del nou llibre de la Col·lecció l’Ermità, Pa de flequer.
- El reconegut fra Valentí Serra, arxiver dels caputxins, ens ofereix un calendari de l’apicultor i al seu apartat “Remeis i guisats de frare” ens parla sobre la pesca salada de les sardines i les anxoves i el seu valor nutricional.
- El doctor en antropologia Jordi Montlló ens introdueix en l’origen de la tradicional Fira de Santa Llúcia de Barcelona i altres fires de Nadal.
- El pariemòleg Víctor Pàmies ens ofereix un recull de dites, una per cada mes de l’any, amb la seva corresponent interpretació.
Els càlculs d’efemèrides i revisió del santoral també són unes constants del calendari. De fet, el Calendari de l’Ermità, en el seu modest volum de pàgines, concentra una gran quantitat de dades que requereixen ser precises per donar fiabilitat als seus lectors.
Per quart any consecutiu, el calendari també inclou el Calendari dels nens i de les nenes, il·lustrat per Xavi Malet, on els més petits trobaran una acurada i renovada selecció de dades sobre fets de la natura, astronòmics i de les nostres festes i tradicions populars, adornades amb divertits dibuixos. És una eina emprada també per pares i mestres.
Tots aquests continguts es complementen amb les seccions tradicionals com són el Calendari de l’hortolà, Calendari estacional de collita de fruites i verdures, Un jardí al teu balcó, així com el recull de Centenaris que es celebrarán el 2020 i la Crònica Anual de fets ocorreguts el darrer any. Per útlim trobarem la llarga relació de Festes Majors, Fires i Mercats que es celebraran a Catalunya durant 2020.