Presentació de l’exposició “La bellesa de la màquina”.

 

L’editor Norbert Tomàs presentará l’exposició de fotografies La Bellesa de la màqina. Fotografia industrial de Ramon de Baños (1890-1980). 

 

Aquesta exposició comissariada per Norbert Tomàs és fruit d’una investigació de l’Arxiu Històric de la Fundació Gas Natural Fenosa realitzada l’any 2014. Es mostra una vessant fotogràfica desconeguda del conegut pioner del cinema català Ramon de Baños i aquesta obra ens serveix per reivindicar el gènere de fotografia industrial, en aquest cas basat en el reportatge arquitectònic de l’espai de la fàbrica que Catalana de Gas tenia a Poble Nou a tocar del barri de la Barceloneta.  Un gènere que es nodreix del moviments de la Nova Objectivitat i la Nova Visió que articulen una nova mirada i un nou llenguatge visual. Ramon de Baños es mostra com un gran mestre que controla molt bé els enquadraments, la difícil representació de la la indústria amb un sentit d’exquisida estètica utilitzant una habilitat extrema en el retoc manual dels clixés per mostrar la bellesa que pot contenir una màquina. La Fundació Gas natural Fenosa va editar un exhaustiu i molt complet catàleg.

La presentació es fará el dijous 17 d’octubre, a les 15:30 h a la Sala d’Exposicions UAB a l’edifici de la Biblioteca de Comunicació i Hemeroteca General, Plaça Cívica (Universitat de Bellaterra).