EXPOSICIÓ PER NO PERDRE EL TEMPS 5 DESEMBRE-15 DE FEBRER A LA CASA DELS ENTREMESOS-BCN
Calendaris tradicionals, del món rural a la societat industrial
L’exposició “Per no perdre el temps” és una aproximació al que va ser la producció de calendaris i almanacs durant tot el segle XIX i principis del segle XX, unes publicacions que es van fer molt populars pels seus continguts pràctics, amb dades astronòmiques, religioses, festives i d’interès agrícola, com podien ser les llunacions, el pronòstic del temps o la celebració de fires i mercats. Una informació molt útil per a la població en general, però en especial per al món rural i la pagesia.
Juntament amb els continguts més útils i tabulats, els calendaris també contenien versos, dites, escrits sobre cultura popular o remeis, així com recomanacions per a la sembra i plantació dels productes del camp.
De petit format i amb portades senzilles, les il·lustracions més vistoses quedaven reservades a les pàgines interiors, on apareixien moltes imatges arquetípiques de la vida de pagès i les feines del camp.
Amb el temps, els calendaris es van anar diversificant per temàtiques: n’hi havia de religiosos, instructius i morals, literaris, polítics, satírics, filosòfics, etc. Tant van proliferar, que comerços i empreses amb cert renom publicaven els seus propis almanacs per regalar als clients com a reclam publicitari.
A partir de la segona meitat del segle xix, l’edició de calendaris a Catalunya representava tot un negoci que donava feina a editors, impressors, gravadors i dibuixants. Se’n feien grans tiratges que, en algun cas, van arribar a superar el milió d’exemplars.
A l’exposició PER NO PERDRE EL TEMPS podrem observar com eren i com van evolucionar els calendaris tradicionals, la varietat de capçaleres i de formats que existien, quina era l’estructura i els continguts més habituals o les imatges arquetípiques. Ho farem a través d’una petita però singular col·lecció de calendaris vuitcentistes representativa de la gran producció que va existir a Catalunya i també a l’Estat espanyol.
CONFERÈNCIA – Dijous 21 de gener a La Casa dels Entremesos
El comissari de l’exposició, Norbert Tomàs, director d’Edicions Morera, oferirà una conferència per tractar diferents aspectes de l’exposició.
Exposició itinerant
Aquesta exposició tindrà itinerància arreu de Catalunya durant dos anys. Es podrà visitar a espais com museus etnogràfics, biblioteques, sales d’exposicions municipals i centres culturals.
Exposició organitzada per Edicions Morera i Tonis de Taradell i produïda per l’Associació de Festes de la Plaça Nova de Barcelona, amb la col·laboració de La Casa dels Entremesos.
La Casa dels Entremesos
Plaça de les Beates, núm. 2 (entre pl. Catedral i Mercat Sta. Caterina)
08003 Barcelona
Entrada gratuïta. Aforament limitat segons directius sanitàries