Exposició “Calendaris de pagès” Taradell – 11 de gener

Els calendaris que utilitzaven els pagesos

per orientar les feines del camp

durant el segle XIX i principis del segle XX

L’exposició forma part de la Festa dels Tonis de Taradell i està organitzada en col·laboració amb Edicions Morera

Dissabte 11 de gener, a les 18 hores, s’inaugura l’exposició Calendaris de Pagès al Centre Cultural Costa i Font (Ctra. de Balenyà, 101) de Taradell en el marc de la gran Festa dels Tonis. Aquesta iniciativa, promoguda per l’Associació Tonis de Taradell, ha estat comissariada per Norbert Tomàs, director d’Edicions Morera i editor del Calendari de l’Ermità

L’exposició, que es podrá visitar fins el dia 2 de febrer, mostra el periode de popularització d’edició de calendaris i almanacs que es va produir durant el segle XIX i principis del segle XX. Unes publicacions que anaven dirigides sobretot a la població rural i al món del pagès. La seva utilitat pels pagesos era força evident, sobretot per les informacions referides al pronòstics del temps, les llunacions que influeixen en el creixement de les plantes i els animals, així com l’anunci dels dies festius i de celebració de fires i mercats, on els pagesos anaven a vendre els seus productes o comprar eines, llavors i avituallament.

Al llarg de l’exposició es podran contemplar tota una sèrie de calendaris antics originals així com algunes reproduccions, tots ells datats entre el 1812 fins el 1945. Un conjunt únic i singular que permet observar la varietat de capçaleres i de formats que existien, quina era l’estructura i els continguts més habituals o les imatges arquetípiques. La mostra també explica el moment històric que va condicionar el món de l’edició: des del periode de monarquia absolutista de Ferran VII en què es prohibí l’edició de calendaris (excepte els que gaudien de llicència i privilegi reial), fins a la llibertat de premsa i edició que va permetre i impulsar, a partir del 1856, una expansió editorial de calendaris de primer ordre.

A la inauguració de l’exposició assistirà l’alcadessa de Taradell, Mercè Cabanes, la regidora de Cultura Miriam Rourell, la regidora de Festes Berta Camprubí, i la cuinera Ada Parellada com a pregonera.