Joaquim Sañé

Joaquim Sañé Vilaregut (Tona, 1946), ha estat durant més de quaranta anys fent de forner a la Fleca Sañé de Tona. L’interès per posar en valor la consideració del pa com a gran aliment, així com els costums tradicionals de la seva elaboració, l’han dut a estudiar durant més de trenta anys l’evolució de la producció del pa al llarg de la prehistòria i la història antiga. Aquest estudi i el seus coneixements pràctics l’han convertit en un expert en relació a la tradicional elaboració del pa.

A partir de l’any 1983, va començar la recerca i recuperació d’eines antigues de fer el pa, que avui estan reunides en una col·lecció d’unes 300 peces, catalogades i conservades al Museu del Pa de Tona. Aquest museu també conserva una col·lecció de gran varietat de pans, originals o reproduccions, provinents tant d’Europa com d’altres indrets del món.

Ha realitzat exposicions temàtiques sobre el món del pa, així com xerrades i col·laboracions en activitats de divulgació en centres educatius. Al Centre d’Interpretació del Camp de les Lloses (jaciment romà a Tona) ha organitzat tallers on s’han reproduït  receptes de pans de cultures antigues. Forma part, com a vocal, de la Junta de la Xarxa de Patrimoni Rural Ecomuseu del Blat.

LLIBRES

>Pa de Flequer (octubre 2019)