Per Sant Galderic ja és a la venda el Calendari de l’Ermità 2019

Com cada any, el Calendari de l’Ermità arriba a quioscs i llibreries pels volts de la diada de Sant Galderic (16 d’octubre), patró dels pagesos catalans.

Com a novetat, l’edició 2019 presenta més continguts dedicats a l’hort i l’astronomia, i la nova col.laboració del senyor Marcel.lí Virgili. També inclou el Calendari dels nens i les nenes.

 

Quina és la Setmana dels Barbuts? 

Quan s’han de plantar els calçots? 

Com organitzar un petit hort al balcó? 

Quan veurem el trànsit de Mercuri?

 Què és una pluja d’estels? 

Quan i on se celebra la Fira del Gall?

 

Eclipsis, efemèrides, fires i festes majors, consells pel conreu de l’hort i el jardí, el sant del dia, les fruites i hortalisses de cada estació, curiositats sobre astronomia, dites i refranys, costums i tradicions,… tot això i més ho trobarem al tradicional Calendari de l’Ermità, una guia de cultura popular i tradicional per tot l’any, que en l’edició 2019 arriba renovada i amb més continguts.

NOVETATS 2019

> El senyor Marcel·lí Virgili, nou col·laborador del Calendari de l’Ermità

El popular senyor Marcel·lí Virgili, molt conegut per la seva participació al programa radiofònic “Versió Rac1”, s’incorpora com a nou col·laborador del Calendari de l’Ermità amb “El racó de rumiar”, on espai on ens parlarà, amb el seu to irònic i divertit, d’antigues costums i tradicions catalanes, sàvies i profitoses. Enguany ens parla de barbers i barbuts, del Diumenge de Rams, i de gossos i gats.

 > Més continguts dedicats a l’hort i el camp, i també a l’astronomia

Un dels principals continguts del Calendari l’Ermità són les recomanacions per al conreu de l’hort i el jardí, que aquest any es veuen reforçades i ampliades amb el nou Calendari de l’Hortolà, on el caputxí Fra Valentí Serra, gran coneixedor de la matèria, presenta una selecció de consells pràctics i ecològics que ens ajudaran en el bon conreu i aprofitament dels horts. També s’inclouen recomanacions per a l’hort urbà.

Una altra novetat és la secció “Curiositats astronòmiques”, que presenta breus articles de divulgació sobre temes astronòmics escrits per Antonio Bernal, director de divulgació de l’Observatori Pompeu Fabra. Enguany ens explica què és i quan podrem observar el trànsit de Mercuri, un fenomen poc habitual; i també ens descobrirà que són les pluges d’estels.

El Calendari l’Ermità 2019 també inclou un interessant article sobre els “Cent anys de Crònica Anual”, on Marta Ibáñez, estudiosa de la cultura popular, contextualitza la creació d’aquesta secció i posa en valor la seva centenària trajectòria.

> Calendari dels nens i les nenes 

El 2019 és el tercer any consecutiu que el Calendari de l’Ermità inclou aquest original desplegable infantil, que es renova cada any amb nous continguts. Cada mes, els més petits trobaran assenyalades les festes i tradicions més populars al costat d’altres no tan conegudes. També trobaran curiositats i observacions sobre el camp, la natura i alguns fenòmens astronòmics. Tot acompanyat per divertides dites i refranys, i per les simpàtiques il·lustracions de Xavi Malet.

El “Calendari dels nens i les nenes” està pensat tant per penjar-lo a l’habitació de casa com perquè els mestres ho tinguin a l’escola.

Al Calendari de l’Ermità 2019 també trobarem:     

  •  Guisats i remeis de l’Ermità, un espai on el reconegut Fra Valentí Serra de Manresa parla de productes tradicionals i de les seves propietats, amb consells per seguir una vida més saludable. En aquesta ocasió ens parla del bacallà.
  • Calendari del jardí i les herbes remeieres.
  • Calendari de fruites i hortalisses de temporada.
  • Informacions astronòmiques (calendari diari de les sortides i postes del sol i la lluna, entrades de les estacions, fases de la lluna, eclipsis i visibilitat dels planetes…).
  • La guia més completa que existeix de fires, mercats i festes majors, revisada i actualitzada, on s’anuncien més de 1.700 festes majors, 300 mercats i 200 fires tradicionals i rurals que es celebren durant l’any a Catalunya i Andorra.
  • Santoral català, revisat i actualitzat.
  • Centenaris 2019, una selecció dels aniversaris més destacats que es celebraran durant 2019 relatius a personalitats, esdeveniments històrics, culturals o científics.
  • Crònica Anual, amb una relació dels fets i notícies nacionals i internacionals més destacables succeïdes des de setembre de 2017 fins l’agost de 2018.