JA A LA VENDA EL CALENDARI ERMITÀ 2021.. UN CALENDARI RIGORÓS AMB DADES REVISADES I ACTUALITZADES

INCLOU EL CALENDARI DELS NENS I LES NENES EN FORMAT DESPLEGABLE

El calendari per seguir el ritme de la natura. Articles especials “En temps de pandèmies”

Quins remeis es feien servir en temps de pandèmies?  Sabies que el romaní és una de les herbes més purificants?  Quins sants són protectors de contagis i epidèmies? Quan s’han de sembrar les hortalisses i les plantes del jardí? Quan és la “setmana dels barbuts”? Quins són els plats més típics de la cuina mallorquina? Quan és temps de cireres? I de carxofes? Saps que el 2021 farà 100 anys de la invenció de les tirites, de l’anestèsia epidural o de la creació del Servei Meteorològic de Catalunya?

Trobarem resposta a totes aquestes preguntes al tradicional Calendari de l’Ermità dels Pirineus que, com cada any, surt a la venda el mes d’octubre. Una guia de cultura popular i tradicional per tot l’any, amb informació sobre eclipsis, efemèrides, fires i festes majors, consells pel conreu de l’hort i el jardí, el sant del dia, les fruites i hortalisses de cada estació, herbes remeieres, l’hort urbà, dites i refranys, costums i tradicions,…

NOUS CONTINGUTS 2021

 > El Calendari per seguir el ritme de la natura

Durant l’any el temps, la natura, el camp,… segueixen el seu cicle canviant. El calendari ens guia al llarg d’aquest cicle, amb informacions pràctiques referides a l’astronomia, el conreu de la terra, festivitats i tradicions. Sempre amb un sentit ecològic i a favor del productes de la nostra pagesia.

 > Temps de pandèmies

Sensible al context de la pandèmia de la Covid-19 en què vivim, el Calendari de l’Ermità 2021 aporta la reflexió de diferents autors que ens parlen de pandèmies passades i del valor de la natura.

 • FRA VALENTÍ SERRA. Rememora alguna de les pràctiques i remeis conventuals més habituals en temps de pesta i pandèmies.
 • ASTRID VAN GINKEL. Botànica i farmacèutica, ens convida a repensar la nostra relació amb la natura i treure profit de tot el que ens ofereix a “Les herbes confinades”.
 • SR. MARCEL·LÍ VIRGILI. Amb el seu humor característic, al “Racó de rumiar” aquest any ens parla dels principals sants protectors i ens dona alguns remeis populars per mantenir la bona salut.
 • AMADEU CARBÓ. El reconegut folklorista ens parla de la festa de Corpus amb motiu de la celebració dels 700 anys de la primera processó a Barcelona.

> NOU  “Calendari de hortolà” centrat en els productes de la terra

Fra Valentí Serra de Manresa, arxiver dels caputxins, ofereix una sèrie de consells mensuals, pràctics i ecològics, per al bon conreu de les hortes i jardins. Aquest any presenta la novetat de referenciar la gran varietat de productes propis de la pagesia catalana. També s’inclouen consells per al conreu de l’hort urbà.

> La cuina mallorquina

Un repàs pel calendari gastronòmic mallorquí, amb els aliments i plats més típics adaptats als productes de temporada i a les festes i tradicions de l’illa, prenent com a referent el calendari folklòric del prestigiós i reconegut pare Rafael Ginard.


Al Calendari de l’Ermità 2021 també trobarem:

 • La guia més completa que existeix de fires, mercats i festes majors, revisada i actualitzada cada any, on s’anuncien més de 1.100 festes majors, 400 mercats i 250 fires tradicionals i rurals que es celebren al llarg de tot l’any a Catalunya i Andorra. Amb dades fiables i contrastades.
 • Informacions astronòmiques (calendari diari de les sortides i postes del sol i la lluna, inici de les estacions, fases de la lluna, eclipsis i visibilitat dels planetes…).
 • Santoral català, revisat i actualitzat.
 • Un jardí al teu balcó, amb recomanacions per a la plantació de flors, plantes aromàtiques i remeieres als nostres balcons.
 • Calendari de fruites i hortalisses de temporada.
 • Centenaris 2021, una selecció dels aniversaris més destacats que es celebraran durant 2021 relatius a personalitats, esdeveniments històrics, culturals o científics.
 • Crònica Anual, amb una relació dels fets i notícies nacionals i internacionals més destacables succeïdes des de setembre de 2019 fins l’agost de 2020.

> Desplegable infantil – CALENDARI DELS NENS I LES NENES 2021

De forma gratuïta, el Calendari l’Ermità inclou aquest original desplegable infantil, que es renova cada any amb nous continguts. Cada mes, els més petits trobaran assenyalades les festes i tradicions més populars al costat d’altres no tan conegudes. També trobaran curiositats i observacions sobre el camp, la natura i alguns fenòmens astronòmics.

Tot acompanyat per divertides dites i refranys, i per les simpàtiques il·lustracions de Xavi Malet-Sabilana.

El “Calendari dels nens i les nenes” està pensat tant per penjar-lo a l’habitació de casa com perquè els mestres ho facin servir a l’escola.