Calendari l’Ermità 2023

▪️ El calendari més tradicional. Més de 148 anys recollint la saviesa del món rural, la cultura popular i les tradicions.

▪️ Continguts renovats cada any, amb dades fiables i contrastades.

El Calendari Ermità es manté fidel a la seva esència de publicació tradicional oferint els continguts clàssics com són les dades astronòmiques, el santoral, les festivitats, les dates de fires, mercats i festes majors així com tota una sèrie de recomanacions per al bon conreu de les plantes de l’hort i el jardí. Sempre amb un sentit ecològic i posant en valor allò local i artesanal.

A banda d’aquestes informacions pràctiques, el Calendari Ermità incorpora articles que recuperen aspectes de la nostra cultura popular i tradicional.

El Calendari de l’Ermità està adornat amb gravats i il·lustracions i també inclou una selecció de dites populars.

INCLOU  > Calendari infantil desplegable a l’interior

El Calendari dels nenes i les nenes, és un desplegable infantil pensat per acostar als més petits les nostres costums, festes i tradicions així com curiositats i observacions sobre el camp, la natura i alguns fenòmens astronòmics. Tot acompanyat de dites populars i els divertits dibuixos de Xavi Malet. Per penjar-lo a l’habitació de casa o a l’escola.


NOUS CONTINGUTS 2023 – Una mirada al Pirineu

Cada any, el calendari tria un tema en què s’inspiren alguns dels seus continguts. UNA MIRADA AL PIRINEU ha estat el tema triat per al 2023 i els articles relacionats són:

 • REMEIS DE L’ERMITÀ de FRA VALENTÍ SERRA. Arxiver dels caputxins, historiador i reconegut estudiós de la cultura popular, parla de les propietats remeieres de dues plantes molt comuns al Pirineu: l’asprella i el lletsó.
 • RACÓ DE RUMIAR del SR. MARCEL·LÍ VIRGILI. Personatge  que forma part de l’equip de col·laboradors del programa “Versió RAC1”.  Gran coneixedor de la saviesa popular, al seu “Racó de rumiar” d’enguany ens parla d’algunes plantes pròpies del Pirineu i que ell considera veritables “tresors”. També recupera costums i esmenta alguns personatges misteriosos de la zona. Tot amb el seu humor característic.
 • AMADEU CARBÓ. El folklorista ens parla de  La Flama del Canigó, una tradició relativament recent que agermana els pobles del Principiat i que ha quedat integrada en el conjunt de les festes del foc, les manifestacions culturals més identitàries de la zona del Pirineu.
 • FINA COMAS, autora del conegut blog CuinaCinc sobre gastronomia i culturaens explica a La nit de Nadal la tradició de la “toza” o tronca de Nadal i el ponx, a elements característics de les tradicions nadalenques del Pirineu aragonès.
 • Recull de DITES ROSSELLONESES traduïdes i comentades pel lingüista especialitzat en paremiología Víctor Pàmies.

I A MÉS…

 • 450 aniversari de Joan Carles i Amat. Article sobre la figura d’aquest gran humanista i home polifacètic, autor dels “Quatre-cents aforismes catalans”.
 • “Els secrets del calendari”, una nova secció que va explicant les dades essencials per confeccionar un calendari: sobre cronologia, èpoques cèlebres i els còmputs astronòmics per a situar les festes mòbils.
 • 100 ANYS I MÉS, A CATALUNYA. Una  secció que presenta una selecció de centenaris que se celebraran durant 2023 relacionats amb fets històrics i culturals succeïts a Catalunya. Trobarem centenaris referits a Albert Einstein,Elionor de Provença, i al Barça.

Novetat 2023- ESCOLTA LA VEU DELS AUTORS 🎧

Com a novetat, difernts articles del Calendari l’Ermità 2023 es presenten en format àudio. Editats en col·laboració amb el programa radiofònic “Fes ta festa”, podrem escoltar les veus de fra Valentí Serra de Manresa, el senyor Marcel·lí Virgili, Amadeu Carbó i Fina Comas.

Es pot accedir als àudios a través del codi QR que trobareu al calendari.


Al Calendari de l’Ermità 2023 també trobarem:

 • La guia més completa que existeix de fires, mercats i festes majors, revisada i actualitzada cada any, on s’anuncien més de 1.100 festes majors, 400 mercats i 250 fires tradicionals i rurals que es celebren al llarg de tot l’any a Catalunya i Andorra. Amb dades fiables i contrastades.
 • Informacions astronòmiques (calendari diari de les sortides i postes del sol i la lluna, inici de les estacions, fases de la lluna, eclipsis i visibilitat dels planetes…).
 • Santoral català, revisat i actualitzat.
 • “Calendari de hortolà” centrat en els productes de la terra. Fra Valentí Serra de Manresa, gran coneixedor de la tradició pagesa i remeiera, ofereix una sèrie de consells mensuals, pràctics i ecològics, per al bon conreu de les hortes i jardins, fent referència a la gran varietat d’hortalisses i productes del camp més identitaris i populars de casa nostra.
 • Un jardí al teu balcó, amb recomanacions per a la plantació de flors, plantes aromàtiques i remeieres als nostres balcons.
 • Calendari de fruites i hortalisses de temporada.
 • Centenaris 2023, una selecció dels aniversaris més destacats que es celebraran durant 2023 relatius a personalitats, esdeveniments històrics, culturals o científics.
 • Crònica Anual, amb una relació dels fets i notícies nacionals i internacionals més destacables succeïdes des de setembre de 2021 fins l’agost de 2022.