w Nena mirant calendari infantil apaisat02

Calendari de l’Ermità 2018

Com a novetat, l’edició 2018 presenta un Calendari estacional de fruites i hortalisses i inclou el nou Calendari dels nens i les nenes, un desplegable sobre el cicle festiu de l’any adreçat als més petits.

 

Quan s’han de plantar tomàquets? Quan veurem un eclipsi total de lluna? Qui s’amaga darrere en Patufet? Què és l’aigua del Carme? Quin mercat se celebra des de l’any 1187? Quan se celebra la Fira d’ous d’egua? Trobareu resposta a aquestes preguntes i més al tradicional Calendari l’Ermità.

NOVETATS 2018

Més continguts dedicats a l’hort i el camp
Com a novetat, el Calendari de l’Ermità 2018 inclou un calendari estacional de fruites i hortalisses, una petita guia que informa dels productes propis de cada estació de l’any. Aquest nou apartat complementa el calendari d’horticultura, jardineria i herbes remeieres, amb consells i recomanacions mensuals pel cultiu de l’hort i el jardí, incloent-hi les herbes remeieres.

Calendari dels nens i les nenes renovat
El Calendari de l’Ermità inclou un nou Calendari dels nens i les nenes, un desplegable on el més petits i els seus pares trobaran tot un seguit de curiositats i observacions, sobre la natura i el camp, fenòmens astronòmics, així com la data de celebració de les festes populars i tradicions catalanes més singulars i nombroses dites i refranys. Tot acompanyat de les divertides il·lustracions de Xavi Malet.

El infants podran descobrir quin dia es pot veure la pluja d’estels, quan comença la verema o quan és l’estiuet de Sant Martí. També trobaran destacades moltes de les festes més populars del nostre cicle festiu, com la Candelera, Sant Joan, Sant Jordi o Santa Llúcia, i tradicions tan singulars com la mona de Pasqua, la castanyada o l’Home dels Nassos. El Calendari dels nens i les nenes té un pràctic format perquè es pugui penjar a la paret de l’habitació o a l’aula de l’escola.

PRINCIPALS CONTINGUTS

El Calendari de l’Ermità per a l’any 2018 inclou:

  • Calendari d’horticultura, jardineria i herbes remeieres on cada mes trobarem les recomanacions pel cultiu de l’hort i el jardí, incloent-hi les herbes remeieres.
  • Recull de versos signats per Pep Fornés, dedicats a cadascun dels 12 mesos de l’any, uns textos evocadors i plens de sensibilitat.
  • Informacions astronòmiques (calendari diari de les sortides i postes del sol i la lluna, entrades de les estacions, fases de la lluna, eclipsis i visibilitat dels planetes…).
  • La guia més completa que existeix de fires, mercats i festes majors, revisada i actualitzada, on s’anuncien més de 1.700 festes majors, 300 mercats i 200 fires tradicionals i rurals que es celebren durant l’any a Catalunya i Andorra.
  • Santoral català, revisat i actualitzat.

Articles

  • Guisats i remeis de l’Ermità, on el reconegut Fra Valentí Serra de Manresa parla de productes tradicionals i de les propietats de diferents plantes que ens ajudaran a seguir una vida més saludable. En aquesta ocasió fa especial esment a la història de la popular Aigua del Carme, i a les propietats del vi felló i la ratafia.
  • Qui s’amaga darrere en Patufet?, un escrit on es recorda la figura d’Aureli Capmany, fundador d’aquesta popular revista infantil i un dels més destacats folkloristes del nostre país. El 2018 es celebra el 150 aniversari del seu naixement.

Seccions fixes

  • Crònica Anual, amb una relació dels fets i notícies nacionals i internacionals més destacables succeïdes des de setembre de 2016 fins l’agost de 2017.
  • Centenaris 2018, una selecció dels aniversaris més destacats que es celebraran durant 2018 relatius a personalitats, esdeveniments històrics, culturals o científics.

Història del calendari
El Calendari de l’Ermità és una publicació de caràcter tradicional i popular que compta amb 143 anys de trajectòria ininterrompuda, un fet que el diferencia d’altres publicacions i el fa especialment singular. Considerat un dels darrers exponents d’una tradició editorial de calendaris populars que arrencà amb força a la segona meitat del segle XIX, el calendari forma part del patrimoni etnogràfic català.

El Calendari l’Ermità està editat per Edicions Morera, que des de 2015 ha rellançat la publicació amb nous continguts, una completa pàgina web i una activa presència a les xarxes socials. També ha impulsat amb èxit altres projectes com la Col·lecció l’Ermità, amb un conjunt de llibres sobre temes de cultura popular i tradicional, i la Ratafia l’Ermità.