Gran acollida de les primeres presentacions de “La nit de Sant Joan”

Amadeu Carbó amb Jordi Cubillos a la presentació del dia 31 de maig a Sitges.

La primera de les presentacions del llibre “La nit de Sant Joan. Festa, llegat i patrimoni” (Col·lecció Ermità núm.15 d’Edicions Morera) escrit pel reconegut folklorista Amadeu Carbó, va tenir lloc el passat divendres 31 de maig a la Societat Recreativa de Sitges. Tot i la coincidència amb la celebració de la festa de Corpus a la vila, l’acollida va ser molt satisfactòria. Carbó va estar acompanyat de Jordi Cubillos, activista cultural que va fer una presentació brillant i estusiasta.

Primera presentació a Barcelona a l’Espai VilaWeb

Dimecres 5 de juny, l’Espai Vilaweb a Barcelona va acollir la segona de les presentacions de “La nit de Sant Joan”. En aquesta ocasió l’autor, Amadeu Carbó, va estar acompanyat per la periodista Assumpció Maresma, qui ha fet el pròleg del llibre, i pel reconegut antropòleg Manuel Delgado.

Davant una sala plena a vessar, Assumpció Maresma va començar per posar en valor la necessitat d’un llibre com aquest pel fet de ser el primer que ens ofereix una visió global d’una de les nostres festes més arrelades. La periodista també va subratllar la voluntat de Carbó de recuperar les aportacions més rellevants del seus antecessors a banda de les seves pròpies. Tanmateix va remarcar el to divulgatiu del llibre i com l’autor ens convida a reflexionar sobre la necessitat de conèixer i conservar referents culturals com ara la celebració de la nit de Sant Joan.

© Norbert Foto

Amadeu Carbó amb la periodista Assumpció Maresma i l’antropòleg Manuel Delgado.

Seguidament, Manuel Delgado va recordar com la festa de Sant Joan havia estat una de les celebracions més importants de Barcelona, amb fogueres a cada cruïlla de la ciutat, molt diferent a la festa “amputada” que es viu ara, quan les fogueres s’han anat reduint pel canvi de normatives i amb prou feines arriben a la trentena. En aquest sentit, va posar en valor la feina que realitzen col·lectius com #CrememBarcelona, de què el llibre parla abastament, que han obert un diàleg amb les administracions per tal de salvaguardar les fogueres existents a la ciutat i buscar noves estratègies que les facin viables tot considerant l’adaptació a l’actual trama urbana. Per Delgado, aquesta plataforma demostra com és vital la necessitat d’organitzar-se per salvaguardar determinades manifestacions culturals, en aquest cas, la tradició de les fogueres.

® Norbertfoto

La sala de l’Espai Vilaweb, escenari de la primera presentació a Barcelona.

Al seu torn, Amadeu Carbó va explicar que la seva principal intenció a l’hora de fer el llibre va ser la d’oferir una visió global que, al costat del relat de les manifestacions més tradicionals, també recollís el relat dels fets i iniciatives més actuals, com ara la Flama del Canigó o les fogueres patriòtiques, que han dotat de nous significats a la festa. També va voler incidir en els riscos que comporta la patrimonialització d’una festa com la de Sant Joan, ja que pot dificultar mantenir el seu caràcter viu i popular. Per últim, va voler remarcar que la seva motivació principal per escriure “La nit de Sant Joan” ha estat la de posar de manifest que vivim en una societat on existeix una mena de cultura líquida on es van esborrant molts referents culturals, que cal recuperar i reivindicar. Pel folklorista, es tracta de fer una cultura inclusiva però on no quedi exclosa la nostra pròpia cultura.

Amadeu Carbó signant exemplars del seu llibre a la presentació a Vilaweb.

.

Presentació a Reus

A l’acte celebrat dijous 6 de juny al centre Carrutxa de Reus (centre de documentació dedicat a la recerca, difusió i dinamització cultural en l’àmbit del patrimoni etnològic), Salvador Palomar, antropòleg i etnòleg, va ser l’encarregat de presentar el llibre La nit de Sant Joan i va establir un diàleg amb el seu autor, repassant cadascun dels temes essencials del contingut. Al final però, analitzaren i reflexionaren sobre la transformació de la festa, establint comparacions amb les fogueres que s’encenien a Reus i al seu entorn rural i les de la ciutat de Barcelona.

W Salvador Palomar I Amadeu Carbó 2

Salvador Palomar i Amadeu Carbó al centre Carrutxa de Reus


Properes presentacions del llibre

7 de juny 19h – Llibreria Contijoch. Manlleu

12 de juny 19h – CAT Centre Artesà Tradicionàrius. Barcelona

13 de juny 19h –  Temple Romà de Vic

14 de juny 19h –  Societat del Casino. Caldes de Montbui

19 de juny 19h – Llibreria Les Voltes. Girona

20 de juny 19h – Llibreria La Capona. Tarragona

27 de juny 19h –  Societat La Lliga de Capellades