Conferència sobre calendaris tradicionals

En el marc dels actes organitzats a Taradell per commemorar el Centenari del naixement de Joan Lleopart, pagès hereu del mas Colomer i promotor de diverses col·leccions de patrimoni agrícola, el proper divendres 31 de març, el folklorista Amadeu Carbó i l’editor Norbert Tomàs, oferiran una xerrada sobre calendaris tradicionals a la Biblioteca Antoni Pladevall i Font de Taradell.

W-coberta-per-no-perdre-el-temps-2-600x558-2La xerrada coincideix amb la recent publicació del seu llibre Per no perdre el temps. Calendaris tradicionals, grans testimonis de la història (Col·lecció Dit i Fet. Edicions Morera, 2023), on Carbó i Tomàs fan una aproximació al món dels calendaris vuicentistes, una temàtica que tot i el seu valor historiogràfic, ha estat molt poc estudiada. Ho faran des de dos perspectives: d’una banda, parlaran la funció dels calendaris i almanacs com a eina per mesurar el temps. D’altra banda, explicaran la importància que van tenir aquestes publicacions per al món rural i quina va ser la seva evolució a partir de la segona meitat del segle XIX, moment en què amb l’arribada de la Revolució Indústrial es produiren importants transformacions socials i econòmiques.

  • Divendres 31 de març a les 7 de la tarda
  • Biblioteca de Taradell. Carretera de Balenyà, 101
  • Entrada lliure

Xerrada organitzada per la Biblioteca Antoni Pladevall i Font, l’Ajuntament de Taradell i l’associació Tonis de Taradell.

➡️ Més informació de la xerrada BIBLIOTECA DE TARADELL

Joan Lleopart, pagès compromès amb la conservació del patrimoni agrícola

Joan Lleopart Prat (Taradell, 24 d’abril de 1923 – 1999), pagès de sempre, gran enamorat del seu treball, va dedicar la seva vida a conservar les coses relacionades amb el seu ofici, tant pel que fa al llenguatge com als objectes que en són propis. Això el va portar a recollir un grapat d’elements diversos que a pagès han estat d’us quotidià (eines de treball, carruatges, cistelleria…) i també a expressar vivències en forma de poesia.

Des de l’any 2004, coincidint amb les Festes de Sant Antoni Abat, la Biblioteca Antoni Pladevall i Font de Taradell disposa d’una secció dedicada a recollir informació de tot tipus sobre el món rural. Està ubicada a la primera planta i porta per nom Espai Joan del Colomer en reconeixement a la tasca de preservació que en Joan Lleopart, del mas El Colomer, va desenvolupar durant tota la seva vida. Aquests fons documental especialitzat en el món rural s’està convertint en tot un referent que va creixent en quantitat i qualitat amb noves adquisions de procedència diversa i fa que la Biblioteca de Taradell sigui reconeguda dins la Xarxa de Biblioteques Municipals com la biblioteca especialitzada en el món de la pagesia, la vida rural i la festa dels Tres Tombs.

Mas Colomer Exterior- Taradell